Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Bílá [ Město nebo obec ]

Horská obec Bílá leží v malebném prostředí moravskoslezských Beskyd a je součástí důležité oblasti, která již od napaměti zaujímala zvláštní postavení jako křižovatka kulturních a etnických proudů. Vedly tudy cesty, které spojovaly Pobaltí s Podunajím.

Obec leží v povodí Černé a Bílé, dvou potoků, které jsou od pramenů svých četných přítoků hlavními zdrojnicemi řeky Ostravice, pojmenované od soutoku obou potoků v nadmořské výšce 521 m, pod vrchem Šorštýnem. Jižní hranice je evropskou rozvodnicí hlavního evropského rozvodí Baltského a Černého moře a od Bumbálky po Bílý kříž je i státní hranicí se Slovenskou republikou. Nejvyšším vrchem na katastru obce je Vysoká (1024 m) patřící již do Vsetínských vrchů.

Centrum obce je na trase okresní silnice vedoucí z Frýdku-Místku přes Frýdlant nad Ostravicí, obce Ostravice a Staré Hamry na hraniční přechod se Slovenskou republikou na Bumbálce. Příjezd je možný i od Valašského Meziříčí, přes Rožnov a Bečvy. Centrum obce i její četné osady jsou obklopeny lesy Klokočovské hornatiny s místním označením Zadní hory, která je součástí Moravskoslezských Beskyd a soustavy Západních Karpat.

Horský charakter počasí zdejší oblasti je dán vysokým průměrem ročních srážek okolo 1023 mm, v období měsíců května až září se úhrn srážek pohybuje od 700 do 900 mm. V zimním období je proto obvyklá vysoká sněhová pokrývka s ideálními podmínkami pro lyžování.

Lesnatost rozsáhlého katastrálního území obce s celkovou rozlohou 5 642 ha činí 92 %. Převážně jehličnaté lesy oblasti jsou předurčeny pro plnění významných funkcí. Vedle produkčních funkcí dříví a ostatních produktů se mezi hlavní řadí funkce vodohospodářská, půdoochranná, rekreační a krajinotvorná. Oblast je vodohospodářsky státně důležitá a byla v roce 1978 vyhlášena na širším území jako Chráněna oblast přirozené akumulace vod.

Území Beskyd je cenným přírodním komplexem, proto zde byla v roce 1973 vyhlášena Chráněná krajinná oblast Beskydy a obec Bílá je v rozsahu celého katastru její součástí.

Pamětihodnosti:
Dřevěný kostel sv. Bedřicha patří k nejzajímavějším památkovým objektům. Byl postaven nákladem a z podnětu olomouckého arcibiskupa kardinála Bedřicha z Fürstenbergu v létech 1873 - 1875 podle projektu stavitele Antonína Kybasty, který se nechal inspirovat severskou architekturou.
Lovecký zámeček - nedaleko kostela na odbočce potoka Velká Smradlavá byl v roce 1906 postaven arcibiskupský zámeček. Plášť zámečku chráněný šindelem si dodnes podržel původní vzhled.
Kaple na Hlavaté a kaplička na Kavalčankách k těmto stavbám patří také.


Zajímavosti:
Národní přírodní rezervace Salajka pod Bumbálkou patří k přírodním zajímavostem. Prales má rozlohu 21,8 ha. Je chráněn již od roku 1937, kdy byl zřízen bývalým majitelem arcibiskupstvím olomouckým. Pralesní rezervaci tvoří velmi vzácný zbytek původního jedlobukového pralesa s průměrným věkem 280 let. Legendární jedlí zde byla tzv. Tlustá Tonka, která měla kolem 350 let, obvod v prsní výši 527 cm a dřevní hnotu kolem 40 m3. Tento prales je ukázkou přirozeného stavu lesa, který v minulosti pokrýval značnou část Beskyd.
Pramen Smradlavá - sirný pramen se nachází v blízkosti potoka Velký Smradlavý na trase Bílá - Beskyd - Bumbálka.
Vodní nádrže Maxův klaus, Čurábka a Kocián původně sloužily k zadržování vody pro plavení dříví jsou na horních tocích potoků Velký Smradlavý, Čurábka a Lučovec.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.obecbila.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 28.09.2021 v 10:39 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule