Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Oční studánka na Svinci [ Přírodní zajímavost ]

Oční studánka pod Svincem, Nový Jičín
Oční studánka pod Svicem je známým místem pro vycházky jak místních lidí, tak i turistů navštěvujících Nový Jičín a okolí. Ve studánce je velmi dobrá pitná voda pro kterou denně jezdí mnoho lidí. Pramen studánku napájí kvalitní, silně vápenatou pitnou vodu.

Oční studánka na Svinci se nachází asi 500 m od kříže na Svinci, pod svahem Svince. Dostanete se k ní - možno sejít po žluté značce. Johann Stieber v roce 1889, po svém návratu z cest po poutních místech Svaté země, Egypta a Říma, postavil u studánky umělou lurdskou jeskyni se sochou Panny Marie Lurdské. U Oční studánky je i kaplička Panny Marie Svatohostýnské, zbudovaná po druhé světové válce občany Starého Jičína a okolí. K soše P. Marie Lurdské se v minulosti vždy 6. října konaly poutě. Voda ve studánce je prý zázračná, údajně mnohým nemocným vyléčila oči.


Podle pověsti poblíž kdysi pásl ovce sirotek Jakub, chlapec neposlušný a vzpurný. Když mu sestra přinesla oběd, volal na ni: "Než bych toto mizerné jídlo jedl, ať raději zkamením a ať mě svině sežerou!" Vtom z lesa vyběhly dvě svině, chlapce ubily a sežraly. Chléb, který mu sestra donesla, se proměnil v kámen a z džbánku od mléka vytryskla voda. Kopci nad studánkou se od té doby říká Svinec.
Oční studánka pod Svincem, Nový Jičín

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 03.09.2006 v 15:53 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule