Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Přírodní památka Okluky [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Přirozený výchoz v levém nárazovém břehu potoka Okluky, cca 15 m dlouhý a až 8 m vysoký. Nachází se v Hlucké pahorkatině v nadmořské výšce 210 m, asi 1,5 km od středu obce Hluk. Katastrální území Hluk, vyhlášeno nařízením č. 14/2002 Okresního úřadu v Uherském Hradišti ze dne 16. 9. 2002. Výměra 0,52 ha,
Motiv ochrany: Jediný povrchový výchoz půchovských slínů v rámci magurského flyše.

Geologie, půdní poměry: Území je budováno bělokarpatskou jednotkou magurského flyše. Odkryty jsou zde světle cihlově červené slíny až slínovce náležející půchovským slínům hluckého vývoje bělokarpatské jednotky, které jsou zde cca 3 m mocné, zbývajících 5 m tvoří zvětraliny. Stáří odpovídá svrchní křídě - kampán-maastricht (Krejčí et al. 1994).

Botanika: Území není botanicky nijak významné.

Lesnictví: Lokalita je bezlesí.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Lokalita je referenční pro půchovské slíny a je vhodná pro exkurzní účely a rovněž pro další studium (Krejčí et al. 1994). Vlastní odkryvy není třeba ošetřovat. Jejich okolí stejně jako potok Okluka je znečistěné splavenými odpadky, které hyzdí tuto cennou lokalitu a je nutno je odstranit. Nedaleko přírodní památky prochází značená vinařská cyklostezka pod vinohrady na Husí hoře.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 19.02.2003 v 08:58 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule