Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Přírodní památka Želechovické paseky [ Přírodní památka ]

PP Želechovické paseky

Základní údaje:
Přírodní památku tvoří minerální pramen, který je situován v zalesněném údolí bezejmenného pravostranného přítoku potoka Obůrek jihovýchodně od Želechovic nad Dřevnicí, asi 400 m od areálu zemědělského družstva. Pramen vyvěrá pod svahem ca 5 m od potůčku mezi pískovcovými kameny, které zde vytvářejí 0,25 až 0,35 m hlubokou "studánku" chráněnou dřevěným přístřeškem. Katastrální území Želechovice nad Dřevnicí. Vyhlášeno v r. 2000. Výměra 2 m2.

Motiv ochrany:
Geologický fenomén na území Zlínska. Analýza ukázala, že voda z tohoto pramene je sirná, slabě mineralizovaná, hydrogenuhličitanová vápenato-sodná, hypotonická. Pramen lze zařadit mezi vody minerální vody, a to pro zvýšený obsah rozpuštěného sirovodíku a celkovou mineralizaci, která je však proti prostým podzemním vodám zájmového území pouze mírně zvýšená.

Geologie, půdní poměry:
Geologický podklad území je budován třetihorními paleogenními sedimenty flyšového pásma Západních Karpat (magurská skupina). Horniny magurského flyše jsou zde zastoupeny račanskou jednotkou, a to zlínskými a belovežskými vrstvami. Jedná se o flyšové střídání jílovců a pískovců, většinou s převahou jílovcových souvrství. Flyšové horniny zde byly překryty pleistocenními a holocenními uloženinami.

Hydrologické poměry:
Povodí potoka Obůrek, který je levostranným přítokem řeky Dřevnice spadající do povodí řeky Moravy. Celé území lze charakterizovat jako velmi chudé na podzemní vodu, což je znakem celých vnějších Karpat. Všeobecný nedostatek je dán dvěma hlavními důvody: jednak mnohonásobným střídáním flyšových pískovců a nepropustných jílovitých břidlic, což má za následek celkovou nízkou vodní jímavost, jednak intenzivním zvrásněním celého souvrství, což znemožňuje hromadění většího množství podzemních vod. Z uvedených důvodů lze oblast charakterizovat jako území s množstvím drobných pramenných zdrojů. Jejich vydatnost je většinou nepatrná.

Botanika:
botanický průzkum lokality nebyl prováděn.

Zoologie:
zoologický průzkum lokality nebyl prováděn.

Lesnictví:
Lokalita je bezlesí, niva potoka zarůstá náletovými dřevinami.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
Podle vyhlášky o zřízení zvláště chráněného území a plánu péče je třeba zamezit nežádoucí činnosti v ochranném pásmu (veškeré činnosti, které by mohly způsobit kontaminaci pramene či změnu jeho vydatnosti - např. hnojení, používání chemických přípravků, změny vodního režimu). V území není soustředěné osídlení, východní část je zalesněna a západní část tvoří orná půda. Je zde možný pouze negativní vliv agrochemického obhospodařování přilehlých pozemků.



Literatura:
Rezervační kniha, KÚ Zlín.
Michna, J. (1996): Zlín - minerální prameny II - Závěrečná zpráva o vzorkování minerálních vod v lokalitách Želechovice nad Dřevnicí - Zelené údolí, Zlín - Louky a Zlín - Malenovice. Geotest Brno, a. s., pracoviště Zlín. Dep. in KÚ Zlín.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 05.03.2004 v 17:35 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule