Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Přírodní památka Vršky - Díly [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Vršky - Díly

Základní údaje:
PP Vršky - Díly představuje dvě nazájem propojené lokality na severovýchodním okraji Vsetína na údolním svahu Díly a svazích kóty (513 m n. m.) v trati Vršky, na pravém svahu údolí Vsetínské Bečvy a na rozvodí k Zádilskému potoku. Část Vršky charakterizují především květnaté louky, Díly pak agrární terasy v mezemi a pásy křovin. Nachází se v nadmořské výšce 390-465 m na okraji Vsetínských vrchů. Katastrální území Vsetín. Vyhlášeno v r. 1999. Výměra 19,41 ha, ochranné pásmo 6,6 ha.

Motiv ochrany:
Květnaté louky s orchidejemi a teplomilnými druhy rostlin. Terasovitě členěný svah s mezemi a porosty křovin s výskystem ohrožených a vzácných druhů živočichů, především hmyzu a ptáků, bohatá populace pěnice vlašské. Území je cenné také krajinářsky a dendrologicky.

Geologie, půdní poměry:
Geologický podklad tvoří vápnité jílovce a glaukonitické pískovce vsetínských vrstev (eocén) zlínského souvrství račanské jednotky magurského flyše. Půdním typem je kambizem typická.

Botanika:
V chráněném území se vyskytují převážně společensva mezofilních ovsíkových a sveřepových luk a pastvin, jen ojediněle krátkostébelné trávníky svazu Violion caninae a teplomilné trávníky svazu Cirsio-Brachypodion pinnati, na podmáčených místech pak vegetace svazu Calthion. Nachází se ze také množství rozptýlené zeleně, v okrajových částech i listnaté lesíky s habrem obecným (Carpinus betulus), dubem letním (Quercus robur), břízou bělokorou (Betula pendula) a javorem babykou (Acer campestre). Terasy jsou porostlé pruhy křovin s hlohem obecným (Crataegus laevigata), slivoní trnkou (Prunus spinosa), růží šípkovou (Rosa canina), svídou krvavou (Swida sanguinea), ptačím zobem obecným (Ligustrum vulgare), třešní ptačí (Cerasus avium) aj.

Na květnatých loukách roste ze vstavačovitých zejména vstavač mužský znamenaný (Orchis mascula subsp. signifera), dále vstavač kukačka (Orchis morio), hlavinka horská (Traunsteinera globosa), pětiprstka žežulník (Gymnadenia conopsea), vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia), z teplomilných a vzácných druhů např. hrachor širolistý (Lathyrus latifolius), jetel kaštanový (Chrysaspis spadicea), velmi vzácný ostružiník šedavý (Rubus canescens) rostoucí na Vsetínsku jen na dvou lokalitách, prasetník plamatý (Hypochaeris maculata), rozrazil ožankový (Veronica teucrium), růže keltská (Rosa gallica), tužebník obecný (Filipendula vulgaris).

Dále zde rostou běžnější druhy, např. devaterník velkokvětý tmavý (Helianthemum grandiflorum subsp. obscurum), dobromysl obecná (Origanum vulgare), jetel horský (Trifolium montanum), jetel prostřední (Trifolium medium), kozí brada východní (Tragopogon orientalis), mateřídouška vejčitá (Thymus pulegioides), orlíček obecný (Aquilegia vulgaris), prvosenka jarní (Primula veris), řepík lékařský (Agrimonia eupatoria), violka srstnatá (Viola hirta) aj.

Zoologie:
Dosavadní zoologický průzkum byl zaměřen především na některé skupiny bezobratlých řádu blanokřídlých, rovnokřídlých, motýlů a ploštic. Z blanokřídlých se vyskytuje např. velmi vzácná teplomilná vosička kutilka jižní (Sceliphron destillatorius), která dosahuje velikosti až 30 mm a běžně se vyskytuje ve středomořské oblasti, z rovnokřídlých saranče vrzavá (Psophus stridulus) a kobylka Metrioptera brachyptera. Vzácnější druhy motýlů reprezentují ohniváček modrolemý (Lycaena hippothoe), ostruháček kapinicový (Satyrium acaciae), a zelenáček velký (Jordanita notata). Do roku 1967 se na lokalitě Vršky nad zámkem vyskytoval modrásek černoskvrnný (Maculinea arion), který později již nebyl nalezen. Četné jsou zde kupky s lučními druhy mravenců.

Křovinatá výslunná stanoviště s hlohem a trnkou v části Díly vyhledává k hnízdění pěnice vlašská (Sylvia nisoria) a ťuhýk obecný (Lanius collurio), dále na lokalitě zde hnízdí krutihlav obecný (Jynx torquilla), nepravidelně koroptev polní (Perdix perdix), chřástal polní (Crex crex) a další běžné druhy jako budníček menší (P. collybita), budníček větší (Phylloscopus trochilus), cvrčilka zelená (Locustella naevia), pěnice hnědokřídlá (Sylvia communis), pěvuška modrá (Prunella modularis), strnad obecný (Emberiza citrinella) aj. Plazi jsou zastoupeni užovkou hladkou (Coronella austriaca) a slepýšem křehkým (Anguis fragilis).

Lesnictví:
Lesní porosty představují zbytky selských habřin s habrem obecným (Carpinus betulus), dubem letním (Quercus robur), břízou bělokorou (Betula pendula) a javorem babykou (Acer campestre). Majitelé zde hospodaří podle doporučení ochrany přírody.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
Chráněné území se nachází v bezprostřední blízkosti městského sídliště a je ohrožováno nadměrnou návštěvností spojenou s nejrůznějšími rekreačními aktivitami, znečišťováním a zakládáním ohnišť. Květnaté louky jsou pravidelně koseny a podle potřeby jsou odstraňovány náletové dřeviny.


Literatura:
Rezervační kniha. Dep. in KÚ Zlín, AOPK ČR
Dančák M., 1997 - 2000: Botanické průzkumy ve stávajících a navrhovaných zvláště chráněných územích včetně fytocenologie (lokality Pivovařiska, Zbrankova stráň, Hološín, Vršky, Kateřinice, Kobelné, Louky nad Dlouhýrn v Janové, Trojúhelník a Nepřejov u Vsetína, U Matějů v Semetíně, Nad Juříčkovým mlýnem, Stráň u Leskovce, PP Ježůvka a okolí, Snož u Velkého Skalníku, Peciválka). Ms, 45 s.. Dep. in: KÚ Zlín.

Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha

Nekuda V. a kol. (2002): Okres Vsetín - Rožnovsko, Valašskomeziříčsko, Vsetínsko. - Vlastivěda moravská, sv. 68, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Muzejní a vlastivědná společnost v Brně a Okresní úřad Vsetín.

Pavelka J., Trezner J. a kol. (2001): PŘÍRODA VALAŠSKA. Český svaz ochránců přírody, ZO 76/06 Orchidea, Vsetín.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Otakar HOŠEK (Informační centrum Vsetín) org. 164, 24.03.2011 v 11:05 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule