Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Přírodní rezervace Velký Polom [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Přírodní rezervace zaujímá severní svahy nejvyšší kóty hraničního hřebene Moravskoslezských Beskyd Velkého Polomu (1067 m). Na hraně svahu jsou skalní mrazové sruby. Rozkládá se v nadmořské výšce 860 - 1067 m, v katastrálním území Dolní Lomná, Horní Lomná, v okrese Frýdek-Místek, CHKO Beskydy. Vyhlášeno v r. 1999. Výměra: 73,67 ha. Chráněné území bezprostředně navazuje na přírodní rezervaci "Veľký Polom” ve Slovenské republice (rozloha 47,58 ha, CHKO Kysuce), čímž je vytvořena dosti rozsáhlá souvislá plocha (121,25 ha) s ochranným režimem.

Motiv ochrany: Posláním rezervace je ochrana zbytků přirozených smrkobukových porostů s příměsí jedle bělokoré a javoru klenu na rozmanitých půdních stanovištích s četnými prameništi ve vysokých polohách Moravskoslezských Beskyd.

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad je tvořen flyšovými komplexy istebňanských vrstev godulského souvrství slezské jednotky vnějšího flyšového pásma, které jsou překryty kvartérními kamenitohlinitými až kamenitými deluvii.

Botanika: Střídání různých typů přírodního prostředí od četných pramenišť po kamenité až balvanité stanoviště se odráží v rozmanitosti životních podmínek, které jsou předpokladem výskytu řady rostlinných a živočišných druhů. Hlavními dřevinami jsou zde smrk ztepilý (Picea abies) a buk lesní (Fagus sylvatica), méně často se vyskytují jedle bělokorá (Abies alba) a javor klen (Acer pseudoplatanus). V bylinném patře rostou například papratka samičí (Athyrium filix-femina), papratka horská (Athyrium distentifolium), kapradina laločnatá (Polystichum aculeatum), kapraď samec (Dryoptetis filix-mas), bika lesní (Luzula sylvatiuca), čípek objímavý (Streptopus amplexifolius), děvětsil bílý (Petasites albus), kamzičník rakouský (Doronicum austriacum), kyčelnice žláznatá (Dentaria glandulosa), mléčivec horský (Cicerbita alpina), mokrýš střídavolistý (Chrysosplenium alternifolium), podbělice alpská (Homogyne alpina), svízel vonný (Galium odoratum) šťavel kyselý (Oxalis acetosella), violka dvoukvětá (Viola biflora) aj.

Zoologie: Vhodné podmínky pro rozmnožování nacházejí v prameništích obojživelníci zastoupení mlokem skvrnitým (Salamandra salamandra), kuňkou žlutobřichou (Bombina variegata) a čolkem horským (Triturus alpestris). Z ptáků se zde vyskytují druhy pralesovitých horských bučin a smrčin, např. datel černý (Dryocopus martius), datlík tříprstý (Picoides tridactylus), holub doupňák (Columba oenas), kos horský (Turdus torquatus), lejsek malý (Ficedula parva), čáp černý (Ciconia nigra) a jeřábek lesní (Tetrastes bonasia). Oblast Velkého Polomu je jedno z mála míst v Beskydech, kde se ještě vyskytuje tetřev hlušec (Tetrao urogallus). V posledních letech se na území rezervace pravidelně vyskytuje rys ostrovid (Lynx lynx), ze Slovenska přechází vlk evropský (Canis lupus) a medvěd hnědý (Ursus arctos).

Lesnictví: Nejcennějšími částmi přírodní rezervace jsou zbytky přirozených porostů ve věku 200 - 230 let blízké svým druhovým složením a porostní výstavbou původním lesům. Svým věkem se řadí k nejstarším dochovaným porostům v celých Moravskoslezských Beskydech.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Většina porostů byla hospodářsky využívána a především v podhřebenové části došlo k výrazné změně druhového složení. Území je přístupné pouze po značených turistických cestách.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 05.03.2010 v 10:18 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule