Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Přírodní památka Solisko [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Přírodní památka Solisko se nachází se na J svahu hřebenu přibližně pod kótou U tří kamenů 1km SZ od vrcholu Solisko a asi 3 km od Tesáku, známého letoviska a střediska zimních sportů v Hostýnských vrších. Rozloha 9,9275 ha, vrcholová část leží ve výšce 644 m, k. ú. Držková.

Motiv ochrany: Ukázka původní karpatské jedlobučiny, která je zbytkem dříve rozsáhlých jedlobukových porostů v Hostýnských vrších. Svou rozlohou představuje největší lesní chráněné území v této oblasti.

Geologie, půdní poměry: Půdní kryt je z 50 % tvořen hrabankou, místy na povrch vystupuje kamenitá suť.

Botanika: Bylinný podrost je na celém území velmi chudý. Roztroušeně se zde vyskytuje strdivka jednokvětá (Melica uniflora), kapraď samec (Dryopteris filix-mas), šťavel kyselý (Oxalis acetosella), bažanka vytrvalá (Mercurialis perennis), svízel vonný (Galium odoratum), kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera) a ojediněle některé další druhy karpatské květeny charakteristické pro tento lesní typ.

Rezervace je lokalitou četných dřevokazných hub, např. hlívy plicní (Pleurotus pulmonarius), vzácného korálovce jedlového (Hericium flagellum), korálovce bukového (Hericium clathroides) aj.

Zoologie: Významný je výskyt brouků (Coleoptera), především střevlíkovitých (Carabidae), např. střevlíka Carabus auronitens, C. arcensis, C. obsoletus, Bembidion monticola, Trechus latus, Pterostichus foveolatus. Z motýlů lze pozorovat nápadného batolce duhového (Apatura iris) a martináčka bukového (Aglia tau).

Lesnictví: Stáří porostu se pohybuje kolem 145 let. Převládající dřevinou je buk, jednotlivě je přimíšen smrk a blíže k hřebeni má hojné zastoupení javor klen. Dříve hojná jedle je dnes na ústupu, přesto ale je zde ještě možno nalézt několik zdravých jedinců. Jedna z nich dosahuje věku kolem 150 let. Naprostá většina jedlí jsou však stojící anebo již spadlé souše a jen místy vyrůstají nové stromky z přirozeného zmlazení. Bukový porost vznikl přirozenou obnovou, je zdravý a dobře vzrostlý. Podle lesnické typologie jde o bohatou jedlovou bučinu (Abieto-Fagetum).

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 05.03.2010 v 11:02 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule