Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Přírodní památka Rameno Moravy [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Rameno Moravy se nachází na levém břehu řeky Moravy u mostu v Miňůvkách, asi 2 km severovýchodně od Kroměříže, v k. ú. Miňůvky, nadm. výška 191 m n. m., výměra 1,5851 ha.

Vyhlášení: Zřízeno nařízením Okresního úřadu Kroměříž č.1/1995 ze dne 12.4.1995. Důvod vyhlášení: slepé rameno Moravy s přirozenými vodními a mokřadními společenstvy rostlin a živočichů, jediná přirozená lokalita stulíku žlutého na Kroměřížsku.

Geologie, půdní poměry: geologický podklad tvoří aluviální hlinité náplavy.

Botanika: plošně relativně malý zbytek slepého ramene řeky Moravy má vzhledem k okolní zemědělsky využívané krajině značnou biologickou hodnotu. Z dřevin převládají olše lepkavá, dub letní, vrby, jasan ztepilý. Z vodních a vlhkomilných druhů rostlin zde rostou stulík žlutý, kosatec žlutý, orobinec širolistý, kyprej vrbice, vrbina obecná, pryskyřník plazivý, kostival lékařský.

Zoologie: z obojživelníků byl prokázán výskyt komplexu vodních skokanů zelených, skokana štíhlého (Rana dalmatina), rosničky zelené (Hyla arborea), ropuchy obecné (Bufo bufo). Z vodních měkkýšů byli nalezeni okružák ploský, škeble rybniční a plovatka bahenní. Na lokalitě pravidelně loví ledňáček říční, jako host se zde objevuje i bobr evropský.

Hospodářské využívání, management: pro lokalitu znamenala jisté ohrožení úprava břehů Moravy v minulosti. Díky propojení lokality s vlastní řekou nebyl vodní režim vážně narušen. Nepříznivě působí obohacování fytocenóz o nepůvodní druhy rostlin, zejména javoru jasanolistého a netýkavky Royleovy.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 11:04 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule