Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Muzeum Zdeňka Buriana - Štramberk [ Muzeum ]

Jméno akademického malíře a ilustrátora světového věhlasu zůstane již navždy spojeno s odvěkou lidskou touhou po poznání, v jeho případě po poznání pravěku. Tajemná štramberská jeskyně Šipka, kdysi dávno obydlí neandrtálského člověka, místo Burianových dětských her, ho inspirovala k pozdější úzké spolupráci s představiteli vědecké paleontologie, mimo jiné při rekonstrukci fosilních zvířat, člověka a rostlin, která záhy přesáhla národní rámec. Burianovy obrazy života pravěkého osídlení, ve kterých se fantazie prolíná s přísnou vědeckostí, zdobí četné světové galerie. Více než deset tisíc jeho ilustrací knih a časopisů stále okouzluje stále okouzluje děti i dospělé svou realitou. Cesty do pravěku až k dnešnímu člověku vypovídají o jeho lásce k lidem bez rozdílu barvy pleti, jiné obrazy varují před zneužitím lidského důmyslu a před nebezpečím zničující války. Tato aktuální výpověď Zdeňka Buriana zůstává živá dodnes. V malebném prostředí rázovitého městečka Štramberka nalezneme muzeum nesoucí jeho jméno, hojně navštěvované obyvateli z celého světa.

Ve Štramberku bylo Muzeum Zdeňka Buriana založeno v roce 1992 Nadací Muzea Zdeňka Buriana, která toto muzeum provozovala až do konce roku 1996. Od roku 1997 přešla zřizovatelská činnost na město Štramberk, které je od této doby provozuje. Každoročně jsou v době hlavní turistické sezóny pořádány tématické expozice z díla malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana.

Narodil se v roce 1905 v Kopřivnici, krátce po jeho narození se Burianovi přestěhovali do Štramberka, kde několik let na Náměstí bydleli. Ve čtrnácti letech odchází Zdeněk Burian do Prahy na Akademii výtvarných umění, kterou po dvou letech studií opustil. V Praze však již zůstal a v roce 1981 zde také zemřel.

Jeho tvorbu lze shrnout do několika velkých tématických cyklů. Prvním je dobrodružná literatura - jedná se o ilustrace knih Eduarda Štorcha ((Lovci mamutů), Julese Verna (20 000 mil pod mořem, Hvězda jihu, Patnáctiletý kapitán, Plující ostrov, Dva roky prázdnin). J. Coopera (Poslední mohykán, Lovec jelenů).

Druhým velkým tématem jsou rekonstrukce pravěkých ještěrů a šelem; této tvorbě se věnoval s mimořádnou rekonstrukční věrností a odborným přístupem konce 30. let ve spolupráci a paleontologem Josefem Augustou. Tyto ilustrace Buriana proslavily po celém světě. Posledním velkým ilustračním oborem Z. Buriana je ¨portrétní a volná tvorba, která však bohužel zůstává z velké části neznámá. Sám Burian se paradoxně považoval z portrétistu a v této tvorbě zůstává neznámým.

Otevírací doba:
Duben - říjen
Út - Ne 9.00 - 12.00 13.00 - 17.00
Listopad - březen
Út - Ne 9.00 - 12.00 13.00 - 16.00

Vstupné (společné s muzeem Novojičínska):
děti, studenti 20 Kč
dospělí         50 Kč


 

KONTAKTNÍ ADRESA:

Muzeum Zdeňka Buriana
Náměstí 31 (u kostela)
742 66 Štramberk
Česko (CZ)
tel: (+420) 558 840 619

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.zdenekburian.cz

Typ záznamu: Muzeum
AKTUALIZACE: Petra Dobečková (Městské informační centrum Štramberk) org. 132, 09.12.2015 v 11:54 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule