Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť [ Festival, soutěž nebo přehlídka ]

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť
Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť mají svůj termín v kulturním kalendáři vždy první víkend po 10. srpnu, tedy po sv. Vavřinci.

Poohlédneme-li se do historie, zjistíme, že v Domažlicích se slavily poutě tři. Hořejší předměstí - pouť Nanebevzetí Panny Marie, Týnské předměstí - pouť na sv. Jána a zbytek Domažlic, táhnoucí se po pravém břehu Zubřiny slavil pouť na sv. Vavřince. V paměti mnoha lidí, a to nejen na Chodsku, je památná pouť v roce 1939, která se stala celonárodní vlasteneckou manifestací proti nastupující hrozbě druhé světové války. Za účasti řady osobností veřejného a kulturního života ( např. tehdejší vládní komisař Domažlic JUDr. O. Kalandra, spisovatel Jan Vrba, akademický malíř František Michl, učitel a národopisec Rudolf Svačina ap. ) byl připraven bohatý kulturní program v samotném městě i na Veselé Hoře u kostelíku sv. Vavřince. Památná řeč Msgr. Staška se četla po celém území naší republiky a posilovala lid v národní jednotě proti Hitlerovi. Chodsko s uchovaným bohatstvím krojů, lidových obyčejů s nářečím a muziky, vždy přitahovalo pozornost četných představitelů kulturního života našeho národa. V boji s národnostním nadprávím Němců v rakouské monarchii se stalo symbolem úspěšného odolání venkovského lidu proti germanizačním snahám. Díky Jiráskovým Psohlavcům pak vstoupilo do národního podvědomí jako staletý strážce zemských bran, jazyka i odvěkých práv Čechů na svobodný život ve své zemi. Vavřinecká pouť, kde se scházeli zástupci téměř všech chodských vsí, svým národopisným svérázem ztělesňovala tyto ideály, vycházející přímo z nitra národa. Proto se stávala přitažlivější pro návštěvníky odjinud, proto přitahovala osobnosti kulturního i veřejného života.

Po roce 1948 tehdejší vládní činitelé využili věhlas Vavřinecké poutě a na dlouhá léta se původně církevní pouť stala národopisnou slavností s politickým podtextem ( manifestací ). Dnes město Domažlice užívá oba názvy, tedy Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť. Kromě církevních obřadů v kostele na Vavřinečku a ve městě, se koná řada kulturních, sportovních a společenských akcí doplněné tradiční pouťovou zábavou - lidovými atrakcemi, jarmarkem, výstavami ap. Tak jak se mění život naší země, změnil se i život chodského lidu. Repertoár národopisných souborů z Mrákova, Postřekova, Klenčí, Konrádyho dudácké muziky i Domažlické dudácké muziky Josefa Kuneše, je obohacován novodobými, mnohdy komerčními prvky, které nesou požadavky divácké obce. Návštěvníci sem přijíždějí nejen z celé republiky, ale i z ciziny, zvláště ze sousedního Bavorska, právě díky folklorním pořadům.


(2006 - Chodské slavnosti přerušili členství ve FoS ČR)


Hlavní pořadatel:
Městské kulturní středisko Domažlice
Mgr. Kamil Jindřich, ředitel
nám. Míru 51, 344 01 Domažlice
Telefon: +420 379 722 631-2 (programové pracovnice Marta Gabrielová a Dana Vondrašová)
fax: 00420 379725852
Mobil: +420 602 105 592
E-mail: kamil.jindrich@mks.mesto-domazlice.cz
E-mail: marta.gabrielova@mks.mesto-domazlice.cz
E-mail: dana.vondrasova@mks.mesto-domazlice.cz
Informace

Městské informační centrum
Stanislav Antoš, vedoucí
nám. Míru 51, 344 01 Domažlice
Telefon/fax: +420 379 725 852
E-mail: infocentrum@mesto-domazlice.cz
Stánkový prodej - staročeský jarmark
www.domazlice.info
www.idomazlice.cz

Městský úřad Domažlice
Odbor správy majetku - oddělení místního hospodářství
Telefon: +420 379 719 131-3

KONTAKTNÍ ADRESA:

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť
Městské informační centru
Náměstí Míru 51
344 01 Domažlice
Česko (CZ)
tel: (+420) 379 72 58 52
(+420) 602 105 592
fax: (+420) 379 72 58 52
Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.domazlice.info

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 03.08.2008 v 18:41 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule