Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Stará Ves nad Ondřejnicí [ Město nebo obec ]

Stará Ves nad Ondřejnicí
Stará Ves nad Ondřejnicí náleží do okresu Frýdek-Místek, nachází se na jeho severozápadě a vzdálenost od okresního města je 15 km. Dominantou obce se 2 464 obyvateli jsou dva historické objekty - renesanční zámek zdobený figurálními sgrafity a gotickorenesanční kostel. Nejstarší písemný pramen o vzniku obce je z období let 1245 - 1281 v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schaumburka.
K obci připadá její místní část Košatka s 369 obyvateli.
Zástavba obce je poměrně řídká a roztáhlá, slezského typu, jen část obce vykazuje výstavbu soustředěnou do sídlišť vilkového typu.
Charakter polohy předurčoval obec do nedávné doby k převaze kovozemědělství, předtím bylo dominantní zemědělství. S rozvojem průmyslu na Ostravsku nacházela větší část obyvatelstva obživu v průmyslové Ostravě. Současně se stav mění vlivem transformace průmyslové činnosti. Dopravní obslužnost je autobusovou dopravou, nyní již omezenou vlivem rostoucího automobilismu. Středem obce probíhá hlavní silnice I/58 Ostrava - Rožnov pod Radhoštěm .Pracovní příležitosti jsou v obci značně omezené vlivem transformace průmyslu a zemědělství, narůst nových pracovních příležitostí je pomalý. Krajina obce je mírně zvlněná, v části zástavby spádovaná do povodí říčky Ondřejnice, na sever postupně přechází do rovinaté Oderské nivy a sousedí s CHKO Poodří. V katastru obce se pole prolínají s lesíky a remízky a s ohledem na poměrně velké zdroje vody je v katastru i několik rybníků. Spádovou oblastí je většinou 20 km vzdálená Ostrava, případně její přilehlé části. Tam dojíždějí občané do zaměstnání, středních a vysokých škol, na kulturní akce a v současné době i za nákupy v supermarketech. Zbývající část obyvatel dojíždí do Frýdku-Místku, který je naším okresním městem.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:
Stará Ves

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.staraves.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 26.10.2021 v 01:19 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule