Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Horolezecký oddíl Kailas Nový Jičín [ Horolezectví ]

Horolezecký oddíl Kailas Nový Jičín
Tak tedy pro všechny členy nejdříve krátký úvod a něco o našem oddíle. Jsme registrováni u Českého horolezeckého svazu (ČHS) pod číslem 484. Počet registrovaných členů: 9 a počet čestných členů: 4. Čestnými členy se stali Walter Bonnati, Dina Štěrbová, Michal Orolín a Jiří Genzer pro podporu a pomoc při výstavbě lezecké stěny tzv."stěnky u Koži" a nejen proto...


Našim cílem bylo zbudování stěny v Jičíně, což bylo nezbytně podmíněno získáním grantu od města. V roce 2005 se nám to nepovedlo a v tomto roce 2006, kdy jsme žádali o 195 000,-Kč dostaneme stěží třetinu. Takže nezbývá než zase přes zimu jezdit do Příbora nebo Studénky či Rožnova. Když jsem poukázal na příklad stěny v Příboře bylo mi řečeno, že tam nemají vyhřívaný trávník. Takže si všichni važte našeho super trávníku, i přestože si na něm určitě nezahrajete hurá hurá třikrát :) a další kritiku si nechám do hrobu...


Samozřejmě i pokud stěna nebude bude od ledna pořádán malý kurz pro lezce z našeho oddílu i pro ostatní z NJ oddílu, kde se jaksi na metodiku trošku zapomnělo. Tak a co to vlastně ten KAILAS znamená:

Hora KAILAS (tibetsky Kang Rinpoče - elevzácný sněžný vrchol) - 6714 m, ležící v Transhimalájích v západním Tibetu je nejposvátnější horou světa. Posvátná hora, která se osamoceně tyčí v odlehlém koutu Tibetu je nedotknutelná a uctívaná miliony buddhistů a miliardou hinduistů. V okolí hory pramení čtyři velké řeky indického subkontinentu: Ganga, Indus, Satledž a Brahmaputra. Je považována za střed vesmíru, mytickou horu Méru, spojenou s počátky stvoření světa. Pro hinduisty je Kailás sídlem boha Šivy, pro buddhisty sídlem Samvary, tantrické buddhistické transformace Šivy, pro bönisty duchovním centrem dávné říše Žang-žung a pro džinisty místem, kde první džinistický světec došel osvobození. Traduje se, že pod Kailásem je jeden ze vstupů do paralelního světa, bájné Šambaly. V údolí na východní straně žil prý 11 let významný jogín a básník Milarepa, v údolí na západní straně pobýval v jeskyni věhlasný jogín a mág Padmasambhava. Je zajímavé, že na všechny světové strany od Kailásu teče významná řeka - Indus na sever, Brahmaputra na východ, Karnali na jih, Satladž na západ. Kailás představuje mužský prvek, pod ním ležící jezero Manasaróvar, nejposvátnější jezero Asie (v roce 1948 do něj byla vsypána část ostatků Mahátmy Gándhího), představuje prvek ženský. Nejeden západní cestovatel oblast okolo Kailásu nazval nejharmoničtějším místem světa.

Pro nás tato hora vyjadřuje hlubší rozměry lezení. Nehoníme se jen za sportovními výkony, ale hory respektujeme a chceme je chránit stejně jako jejich přírodní bohatství a lidi, kteří v nich žijí.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Horolezecký oddíl Kailas
Dvořákova 14
741 01 Nový Jičín
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hokailas.com

Typ záznamu: Horolezectví
AKTUALIZACE: David Mužík (Infomorava.cz) org. 56, 21.02.2008 v 14:08 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule