Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Růžkovy Lhotice [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Zámek č.p.1, 257 65 Čechtice
tel.: +420 317 853 157, +420 317 842 927
e-mail: muzeum-vlasim@iol.cz
http://www.muzeumpodblanicka.cz
Zřizovatelem organizace je středočeský kraj.

Otevírací doba:
květen - září pouze na písemnou či telefonickou objednávku



Barokní zámeček, který dnes tvoří dominantu obce, byl postaven na místě původní tvrze Oneše Tluksy ze Lhotic ze 14. století. V 16. století patřil Janovi a Jiřímu Růžkovým, po kterých ves i zámeček přijaly jméno. Objekt zámku je postaven jako dvoukřídlá budova, hlavní dvoupatrová část má téměř čtvercový půdorys a přiléhá k ní nižší patrové obdélné křídlo s arkádovou chodbou na nádvoří. Na jižní straně doplňuje celý komplex hospodářská budova.

V letech 1835 - 1844 patřil zámeček Františku Smetanovi, otci hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Sám Smetana sem často zajížděl a čerpal zde náměty pro svá hudební díla. Z tohoto důvodu je zdejší expozice, zpřístupněná v roce 1984, věnována počátkům Smetanovy tvorby. Slavného skladatele připomíná také busta nad vchodem zámku od O. Španiela a J. Gočára z roku 1924 a dva klavíry, na které sám hrával. Jeden klavír pochází z Jabkenic, na druhý hrál v nedalekých Čechticích. Bohužel vzhledem k jejich věku již na nich koncertovat nejde, protože je nelze naladit.

Expozice Podblanického muzea, které o zámeček pečuje, je věnována i dalším hudebním velikánům, kteří v průběhu staletí v regionu působili (Jan Dismas Zelenka, Jan Jeník z Bratřic, Josef Leopold Dukát, Zdeněk Fibich, Josef Suk nebo Richard Wagner, který pobýval v Pravoníně).

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 27.11.2021 v 16:50 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule