Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Židovský hřbitov Krnov [ Hrob, hrobka nebo mauzoleum ]

Židovský hřbitov Krnov
Židovský hřbitov Krnov

Židovský hřbitov v Krnově v českém Slezsku se nachází na úpatí kopce Cvilín v ulici V osadě poblíž Opavské ulice. K pohřbívání sloužil od roku 1873 do 70. let 20. století. V letech 1986 - 1990 proběhla jeho částečná likvidace, kdy byla odvezena značná část náhrobních kamenů. Ty pak byly použity pro různé hospodářské stavby. Část areálu hřbitova byla změněna na soukromé zahrádky.

S opravami židovského hřbitova v Krnově začal v 90. letech na vlastní náklady sudetoněmecký filantrop Josef Beyer, dobrovolnické brigády podnikali také členové Křesťanského společenství Krnov a Českobratrské církve evangelické pod vedením Petra Aharona Tesaře. V létě 2004 byl uskutečněn mezinárodní workcamp, při kterém se do oprav zapojili mladí dobrovolníci ze sedmi států světa. Dnes hřbitov udržuje Federace židovských obcí. Finančních prostředků je však málo.

Při středové uličce najdete největší stavbu hřbitova, kterou je klasicistní rodinná hrobka rodiny Bellak, zakladatelů druhé největší textilky v Krnově. Do mramoru jsou vyryta jména Jakoba a Filippine Bellakových a citát z Písně písní o tom, že milence ani smrt nerozdělí. Nad touto hrobkou se nachází neobarokní tumba krnovského lékaře Oskara Bubera. Slavný filozof Martin Buber byl jeho vzdáleným příbuzným. Přibližně v polovině levé části stojí náhrobek Betty Anschlowitz, maželky prvního krnovského rabína. Náhrobní deska se jménem jejího muže byla zcizena v 80. letech. Zcela vlevo mezi stromy se nachází pomník osmi vojákům židovského vyznání, kteří zemřeli v krnovském lazaretu v průběhu 1. světové války. ReF

Více informací o krnovském židovském hřbitově získáte na těchto webových stránkách:
- http://www.mujweb.cz/www/synagoga
- www.krnovh.wz.cz

Poetickým místem je starodávný židovský hřbitov v blízké Osoblaze. Tamní tvarově unikátní barokní náhrobky obsahují, v souladu s ortodoxní aškenázskou tradicí, zvířecí a květinové ornamenty. V textové části žádného z osoblažských náhrobků nechybí zmínka o dobrém skutku, který zemřelý za života vykonal.

V Krnově se nachází také synagoga z roku 1871. Je to jediná turistům přístupná synagoga v Moravskoslezském kraji a zároveň jedna z pouhých dvou synagog v Česku s celistvým a dobře dochovaným maurským (arabskošpanělským) interiérem.
Židovský hřbitov Krnov

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 630 org. 160, 10.11.2005 v 07:17 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule