Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Černohorská sáňkařská dráha [ Sportovní zařízení ]

První sáně přišly do Krkonoš spolu alpskými kolonizátory již v první polovině 16. století. Podle tvaru byly nazývány rohačky (německy Hörnerschlitten). Sanice bývaly z javorového dřeva, načepované rohy a nakládací plošina z břízy a sloupky z jasanu. Původně sloužily k dopravě sena ze špatně přístupných luk, dlouhého i metrového dřeva, používaly se i jako dopravní prostředek četných pašeráků. Dokonce se na rohačkách svážel led z Malého a Velkého Stawu do Bierutovic na severní straně Krkonoš. Led pak chladil pivo ve vratislavických a berlínských sklepech. Dřevo bylo ve východních Krkonoších tímto způsobem sváženo ještě v roce 1970. V zimě byla hmotnost nákladu až 1000 kg. V létě byla na sanice přidělávána malá dřevěná kolečka a rohačky sloužily ke svážení sena i v létě. Někdy se používaly saně bez okovaných sanic a místo sněhu sloužila jako skluzná plocha mokrá tráva.
Jako atrakci pro bohatou klientelu zavedl jízdu na rohačkách patrně vinárník a hoteliér Steffan Hübner, který již v roce 1815 organizoval jízdu z Pomezních Bud do Kowar. V roce 1817 touto trasou sjel dokonce polní maršál von Gneisau. Jízda saní tažených nejčastěji koněm trvala z Kowar nahoru cca 2 hodiny, dolů pak 20 minut. V době největšího rozmachu jízd na rohačkách jezdilo v Krkonoších až 12 000 velkých i malých saní. Janské Lázně byly jako středisko zimních sporů uváděny až od roku 1904 a hned zpočátku se velký význam přikládal právě sáňkování. Zde byl v roce 1913 vybudován sáňkařský výtah od pošty ke Zvonečku (nyní nad hotelem Siréna), známou sáňkařskou dráhou byla cesta z Hoffmanových bud na janskolázeňské náměstí. Dalšími dráhami byly cesty od Zineckerových bud na Černé hoře po Zvonkové cestě do Janských Lázní, ze Zlaté vyhlídky ke katolickému kostelu nebo na druhou stranu do Bolkova či Heřmanic. Jízda na saních později ustoupila novému zimnímu sportu - lyžování.

Nově otevřená sáňkařská cesta z Černé hory po Zvonkové cestě do Janských Lázní vede místy, kudy se na rohačkách jezdilo již před 100 lety. Název "Zvonková cesta" snad pochází právě z dob, kdy byly rohačky vybaveny zvonečky, jejichž cinkot oznamoval ostatním zimním návštěvníků jízdu po této cestě a tak byl i varováním před nenadálým střetem. Nabízíme vám tedy krásnou jízdu úbočím Černé hory nad Klausovým dolem na cestě dlouhé 3 500 m s převýšením 560 m.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://zima.cerna-hora.cz

AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 2, 29.03.2005 v 08:57 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule