Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Dudy a dudáci [ Lidové tradice ]

Dudy a dudáci
O dudách a dudácích

Dudy zaujímají čelné místo v hudebním instrumentáři mnoha národů a etnických skupin. Provázejí je nejpodivuhodnější osudy. Spolu se svým hráčem byly ceněny a váženy, hanobeny a zatracovány, obdivovány a vysmívány, opěvovány i zakazovány... Jejich hlas povzbuzoval vojska bitvách, ozývaly se při slavnostních příležitostech a obřadech panstva i prostého venkovského lidu, v chrámech i nejhorších putykách. Byly nezřídka opřádány vybájenou čarovnou mocí, avšak jejich kouzlo snad vždy a všude tkvělo ve schopnosti podněcovat radost, veselí a chuť k tanci.
( z knihy: Josef Režný - 5000 let s dudami)


Jsou lidé, kteří dovedou léčit druhé svým klidem, trpělivostí a moudrostí. Takový byl Jakub Konrady...vyráběl skvělé nástroje a proto hrají v mnoha českých kapelách, v Národním divadle, pražském i brněnském rozhlase, putovaly do zahraničí. Jeho dudy znamenaly pro hráče vždycky perfektní ladění a také kus estetiky pro oko.
( z knihy:Zd. Bláha - Nezapomenutelné postavy chodského folklóru)



Pro soubor Rokytka a všechny příznivce folklóru v Rokycanech je první živé vystoupení Konrádyho dudácké muziky v rokycanském prostředí svátkem. Dosud tato muzika v Rokycanech ani okolí nehrála. Již tradičním hostem v pořadech O dudách a dudácích je Dudácká muzika Prácheňského souboru Strakonice, rovněž patřící k nejlepším dudáckým muzikám na domácí i mezinárodní scéně. Proto poslech hry obou předních muzik v jeden večer je předpokladem mimořádného zážitku. A domácí muzikanti souboru Rokyta jistě nezůstanou pozadu.

Upoutávka na pořad:
O dudách a dudácích
pořádá Klub přátel tanečního souboru Rokytka
Muzeum B. Horáka Rokycany
19. února 2005, 16.00 hod
věnovaný 100. výročí narození Jakuba Konrady a 50 let působení Konrádyho dudácké muziky

hrají a zpívají:
Dudáci:
Zdeněk Bláha (a Věra Rozsypalová), Václav Švík, Dušan Pilík, Romana Šlapáková, Vlastimil Brada, Lukáš Brada, Šárka Sloupová.

Muziky:
Dudácká muzika Prácheňského souboru Strakonice - vedoucí Zdeněk Pilík,
Konrádyho dudácká muzika - vedoucí Antonín Konrády,
Muzika souboru Rokytka - vedoucí Zdeněk Vejvoda.

dramaturgie a režie:
Vlastimil Brada a Zdeněk Vejvoda

Řekne-li se Konrady či dudy konradyovky, každý trochu zasvěcený do folklóru ví, že se mluví o dudáckých stradivárkách. Výroba dud z dílny rodu Konrady má stoletou tradici a dílna stále produkuje jedny z nejkvalitnějších dudáckých nástrojů. Letos uplyne 100 let od narození Jakuba Konradyho, zakladatele dudácké dílny v Domažlicích a do Rokycan přijíždí jeho synové Jaromír a Stanislav Konrady, kteří v současnosti pokračují v rodinné tradici výroby dud.
Mezi dudáckými muzikami již půl století vyniká Konrádyho dudácká muzika z Domažlic. Dosud nikdy nezavítala do Rokycan, dosud jsme jejich hru slyšeli jen z rozhlasové nahrávky, gramofonové desky či CD. Nyní poprvé do Rokycan přijíždí ...

Čtvrté pokračování povídání "O dudách a dudácích", je příležitostí poprvé v Rokycanech na vlastní oči uvidět a na vlastní uši uslyšet dudácké mistry z rodu Konrady.
Máte jedinečnou příležitost, být u toho. Jste upřímně zváni.
Vlastimil Brada

Poskytl soubor písní a tanců Rokytka a pan Vlastimil Brada, vlastimil.brada@seap.cz

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.rokytka.cz

Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 12.02.2005 v 23:43 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule