Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Poutní místo Dobřany [ Poutní místo ]

Kostel sv. Víta
Kostel sv. Mikuláše

Městečko jižně od Plzně se může pochlubit dvěma církevními památkami. Mimořádně hodnotný je zejména kostel sv. Víta na místě starší svatyně v blízkosti náměstí. Pozdně barokní stavba vybudována v letech 1727 - 1733 podle projektu J. Augustona působí dojmem oválného půdorysu.
Jde však o centrální dvanáctibokou stavbu, jejíž stěny jsou mírně prohnuté střídavě konvexně a konkávně. Výsledkem je mírné zvlnění fasády inspirované dienzenhoferovským dynamickým stylem. Pilíře empor nesou střešní pavilon zaklenutý kupolí s lucernou. Originální je užití oválných oken orientovaných na výšku v přízemí a na šířku na střešním pavilonu, ale i jemné křivky jakýchsi zvlněných oslích hřbetů oken osvětlující empory. Celek je mimořádně vyvážený a harmonický. Pozoruhodný je také interiér s centrálním oltářem, freskami a sochařskou výzdobou M. V. Jäckela.

Původně gotický městský kostel sv. Mikuláše byl vícekrát přestavován, naposled barokně koncem 50. let 18. století. Barokní zvonice však pochází už z konce 17. století.




Literatura:

60 POUTNÍCH MÍST do kapsy
Petr Dvořáček
Ingrid Hanzlíková

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Poutní místo
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 05.01.2005 v 08:40 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule