Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Podnebí CHKO Pálava [ Klimatologie ]

Podnebí CHKO Pálava

Podle ročního chodu srážek patří oblast CHKO Pálava ke kontinentálnímu typu s maximem srážek v červenci a s minimem v lednu. Měsíční úhrny srážek ovšem podléhají značným výkyvům rok od roku. V průběhu celého roku se někdy vyskytují velmi suchá období.

Vzhledem ke značné členitosti Pavlovských vrchů i Milovické pahorkatiny lze předpokládat existenci význačných mezoklimatických a mikroklimatických rozdílů. Nejnápadněji se vliv mezoklimatu projevuje na rozložení vegetace na svazích masivu Děvína.

Podnebí CHKO Pálava je teplé a suché. Svědčí o tom údaje z klimatologické stanice Mikulov. Průměrně lze v Mikulově počítat s osluněním 1800 hodin za rok. Zjištěná průměrná teplota vzduchu (na základě údajů z let 1947-1978) činí 9,6 °C. Pro vegetační období od dubna do září byl zjištěn průměr 16,1 °C. Nejteplejší měsíc je červenec s průměrnou teplotou vzduchu 19,6 °C, nejchladnější je leden s teplotou -1,5 °C. Za celý rok naprší v průměru 571 mm, z toho 367 mm ve vegetačním období. Sněhové sražky dosahují nejvíce 20 % ročního srážkového úhrnu. Sněhová pokrývka dosahuje nejvýše 15-25 cm a leží v průměru 40 dní v roce.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Palava.cz

Typ záznamu: Klimatologie
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 21.12.2004 v 10:00 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule