Návrat na hlavní stranu FRANCAIS POLSKI DEUTSCH ENGLISH ČESKY
 

Orel křiklavý

Orel křiklavý (Aquila pomarina)

Řád: dravci
Čeleď: krahujcovití

Popis druhu a nároky na prostředí:
Menší druh orla. Dospělí ptáci jsou jednotně tmavohnědí.
Hnízdním prostředím jsou málo osídlené oblasti od pahorkatin po horské oblasti. Pro stavbu hnízda vyhledává porosty s vysokými stromy střídané pasekami a loukami. Obvykle mají dvě mláďata, vyvedou však jen jedno. Tažný druh, zimuje v jižní Africe.

Stav a rozšíření v Evropě:
Rozšířen od Balkánu po Baltické moře na severu. Západní hranice rozšíření probíhá Německem, Polskem, Maďarskem až po Albánii. Největší část evropské populace obývá Bělorusko, Polsko, Litvu a Slovensko. V důsledku pronásledování v minulosti a změn v krajině, především odvodňování vlhkých luk přežívá na jihozápadě Evropy již jen zbytková populace. Pomalé zvyšování početnosti je zaznamenáno na Slovensku a v Litvě.

Ochrana a rozšíření v ČR:
Orel křiklavý hnízdil v našich zemích vzácně, ale pravidelně ještě koncem 19. století.
V České republice bývají každoročně pozorováni jednotlivci (Krkonoše, Šumava, Beskydy aj.). Hnízdění však prokázáno nebylo.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://ptaci.natura2000.cz

Typ záznamu: Fauna
AKTUALIZACE: 2, 30.11.2004 v 09:37 hodin
















Fulltext
Copyright 1998-2018 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule