Návrat na hlavní stranu FRANCAIS POLSKI DEUTSCH ENGLISH ČESKY
 

Pěnkava obecná

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Pěnkavovití (Fringillidae)
Rod a druh: Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) (Chaffinch)
Popis: Náš nejhojnější a nejznámější pták, velký asi jako vrabec, dlouhý 15 cm. Sameček má šedou hlavu a zátylek, červenohnědou hruď, zelený kostřec a hnědočerný ocas, který má po stranách bílé pruhy. Na hnědozelených křídlech má dvě bílé pásky. V době hnízdění má sameček modrý zobák. Samička má křídla a ocas zbarveny skoro stejně, zbytek těla má šedohnědý.
Rozšíření: Pěnkava je rozšířena téměř všude, v Evropě, v Africe a v Asii.
Prostředí: U nás se vyskytuje v zahradách, sadech, v listnatých i jehličnatých lesích. Některé pěnkavy u nás zůstávají po celý rok (většinou samečkové), jiné se potulují a některé odlétají do zimovišť.
Potrava: Živí se semeny a mláďata krmí hmyzem.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hununpa.cz

Typ záznamu: Fauna
AKTUALIZACE: 2, 30.11.2004 v 08:56 hodin
















Fulltext
Copyright 1998-2018 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule