Návrat na hlavní stranu FRANCAIS POLSKI DEUTSCH ENGLISH ČESKY
 

Srnec obecný

Řád: sudokopytníci
Čeleď: jelenovití

Rozmnožování Srnce obecného (Capreolus capreolus) v zoo považují odborníci za mimořádný úspěch.
V zooparku se v roce 1997 narodila dokonce trojčata.
Je to zvíře hojné v naší přírodě. Srnčí zvěř se vyskytuje v Evropě v několika rasách.
V západních oblastech žijí rasy slabší a menší, směrem na východ se váha i velikost zvětšují.
Naši srnci váží přibližně 15 až 30 kg, v kohoutku dosahují 70 až 80 cm. Paroží srnců je jednoduché, zpravidla na něm vidíme 3 špičky, tzv. výsady. Podle počtu výsad na obou parůžcích myslivec srnce pojmenovává tak jako jeleny: je-li parůžek v podobě špice, říká mu špičák, se dvěmi výsadami je to vidlák, jsou-li na parůžku 3 výsady, je to šesterák. Osmeráci nebo desateráci jsou mezi srnci dost vzácní.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://zoopark.default.cz

Typ záznamu: Fauna
AKTUALIZACE: 2, 30.11.2004 v 08:42 hodin
















Fulltext
Copyright 1998-2018 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule