Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Mimoň [ Město nebo obec ]

Město Mimoň leží v okrese Česká Lípa v podhůří Lužických hor v malebné Ralské pahorkatině. Protéká jim jeden z přítoků Labe - řeka Ploučnice a Panenský potok. Je obklopeno bohatými smíšenými lesy a překrásnými meandry řeky Ploučnice.

Počátky města jsou spojené s procházející kupeckou cestou, zvanou "Záhošťská" a s majiteli nedalekého strážského panství - Vartemberky. Od roku 1500 mimoňské panství postupně vlastnil rod Bieberštejnů, Müllnerů, Zeidlerů, Putzů a Hartigů.

Město se zapojuje do mezinárodní spolupráce v euroregionu Nisa, je členem mikroregionu Podralsko a má svá družební města v Polsku a SRN.

Dopravní spojení s ostatními městy má Mimoň vlakové a autobusové.

Mimoň leží na křižovatce několika rekreačních oblastí: Doksy a Máchovo jezero, oblast Lužických hor, město Zákupy se zámkem, bývalý vojenský prostor Ralsko s množství cyklostezek aj. V jeho nejbližším okolí se nachází zřícenina hradu Ralsko, průrva řeky Ploučnice, několik pískovcových útvarů (nejznámější jsou Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou) a přírodních rezervací (např. Hradčanské rybníky). Mimoňská oblast je vyhlášeným houbařským rájem.

Ve svém volném čase mají občané možnost využít některý ze spolků, sportovních klubů, zajít si na procházku či zarybařit do rozsáhlého zámeckého parku s jezírkem a ostrůvkem, navštívit fit-centrum, kino, nebo se věnovat turistice.

Ve městě je budova Domu kultury Ralsko a mětská knihovna s veřejným internetem. Pro předávání důležitých zpráv občanům využívá město měsíčník Mimoňský zpravodaj a vysílání lokálního TV Infokanálu.

Místní tradicí jsou oslavy Dne města v sobotu okolo 24. června.
Ve městě se koná každý rok několik pravidelných akcí, např. odemykání a zamykání řeky Ploučnice, Den dětí, Setkání vícemístných kol, vodácké soutěže, Pohádkový pochod pro děti, Studentský Majáles, turistická akce Hradčanské toulání aj.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 22.09.2021 v 11:38 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule