Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Loreta [ Kaple ]

I pročež, 9. září léta Páně 1704, s předchozím křesťanským povolením z 24. listopadu léta Páně 1703 od Její Bohuurozené výsosti pan Jaroslava Franze Ignácia z milosti Boží a svatého apoštolského stolce biskupa litoměřického, základní kámen položen.

Stavba rumburské Lorety z podkladů architekta J.L. Hildebrandta, byla započata v roce 1704. Nejpozoruhodnější částí areálu je Svatá chýše s kopií zázračné černé Madony, která byla roku 1694 posvěcena papežem Innocenzem XII. Autorem sochařské výzdoby Svaté chýše J.F. Biennerta, ale autor reliéfů není znám. Výzdoba Svaté chýše byla dokončena roku 1709.

Stavba ambitů proběhla až v letech 1742 - 1755 pod patronátem knížete Josefa Václava Liechtensteina. Nejcennější částí ambitů jsou Kaple Kalvárie a Svaté chody, které symbolizují schodiště v domě Pontia Piláta, římského místodržitele v Judsku, po kterém vystoupal pro svůj rozsudek smrti Ježíš. V tomto areálu sídlí také Informační středisko Loreta, které taktéž provází po této historické památce. Více informací o loretě naleznete ve velmi poutavě a osobitě psané knize Nataši Steinové Rumburská Loreta.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.rumburk.cz

Typ záznamu: Kaple
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 19.11.2004 v 14:20 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule