Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Historie obce Kacanovy [ Historie (archivní dokument) ]

Obec Kacanovy se nachází 4 km jižním směrem od Turnova v krásném prostředí Českého ráje. Až do roku 1924 se obec jmenovala Vrcha, byla složena ze tří osad: Vrcha, Kacanovy a Radeč.

První zmínka o osadě Vrcha je z roku 1514, o osadě Radeč z roku 1543. Jméno Radeč je odvozováno od názvu Radkův dvůr, Radkova ves. Tato osada zanikla v polovině minulého století, kdy obytná stavení vykoupila hruboskalská vrchnost za účelem zřízení obory. Dodnes se z této osady, která měla ještě v roce 1857 devadesát obyvatel, zachoval pouze jeden dům a kaplička. První zmínka o osadě Kacanovy je z roku 1615.

Výnosem ministerstva vnitra z 5.12.1923 byly tyto tři osady sloučeny v obec Kacanovy. Název obce Kacanovy pochází pravděpodobně z italských slov Casa Nuova - Nový dům, které zde v obci Vrchy zanechali přesídlení sem italští brusiči skla a kozákovských polodrahokamů. Byli to průkopníci tohoto umění před dobou jeho rozvoje v Turnově.

V dobách minulých pracovali zdejší lidé v zemědělství a částečně jako lesní dělníci. V současné době většina obyvatel dojíždí za prací do Turnova, v zemědělství pracuje jen zlomek obyvatel. Tak jako všude na venkově, tak i v Kacanovech se potýkáme s neustálým úbytkem obyvatel. Při prvním sčítání v roce 1857 zde žilo 446 obyvatel, na přelomu století 375, po druhé světové válce 266 obyvatel a v současné době žije v naší obci 160 obyvatel.

Zástavbu obce tvoří převážně rodinné domky. Vzhledem k výhodné poloze v atraktivním prostředí Českého ráje slouží více jak jedna třetina domů k rekreaci a bylo zde postaveno 17 rekreačních chat.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 03.11.2004 v 08:57 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule