Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

CASTRUM o.p.s. [ Общественно-полезное общество ]

CASTRUM o.p.s.

Castrum o. p. s. (dále jen Castrum) je organizací zřízenou humpoleckou pobočkou Klubu Augusta Sedláčka (dále jen KAS). Hlavním cílem společnosti je péče o památkové dědictví, jeho údržba a zpřístupňování veřejnosti. Společnost vznikla v roce 1996. Primárně se věnuje zřícenině hradu Orlíka u Humpolce, jehož je správcem, v minulém roce se zaměřila na záchranu zříceniny melechovské tvrze nedaleko Lipnice nad Sázavou. Z iniciativy této společnosti (resp. KASu) se rozběhla rekonstrukce památky a hrad je od r. 1996 přístupný veřejnosti. Konala se zde celá řada kulturních akcí, které měly za cíl přiblížit hrad občanům a učinit z něj součást kulturního prostoru Humpolce. Pravidelně se na začátku července pořádají tzv. Středověké dni, které mají přiblížit život na středověkém hradě. Na hradě se konala řada amatérských divadelních představení a koncertů, které měly velký ohlas. Součástí provozu je i tzv. experimentální (experienciální) archeologie, která rekonstruuje středověké technologické postupy. Především v oblasti výroby a výpalu keramiky bylo dosaženo nezanedbatelných úspěchů. Společnost zajistila i vydání pohlednic a propagačních materiálů, jakož i kvalitní informační brožury. Činnost společnosti je financována především z vlastních zdrojů - tedy z vybraného vstupného, případně ze zisku kulturních akcí. Společnost zajišťuje též projektové studie na jejichž základě se vypracovávají konkrétní projekty dalších rekonstrukčních prací. Jako velmi dobrou lze hodnotit spolupráci společnosti s městem Humpolec, které je majitelem objektu a zároveň nejvýznamnějším investorem rekonstrukce.

Předminulý rok byla v červnu uspořádána série přednášek z historie regionu. Mgr. Bohumír Dragoun přednášel o archeologickém výzkumu na Orlíku a možnostech experimentální archeologie. Mgr. Petr Kopal přednášel o středověké kolonizaci Vysočiny se zřetelem na hornická sídla. Přednášky měly ohlas především mezi mladými lidmi, zejména mezi studenty místního Gymnázia Aleše Hrdličky. Ve spolupráci s tímto Gymnáziem proběhlo též několik brigád na údržbu hradu a na pomoc při archeologickém výzkumu. 5. a 6. července proběhly už zmíněné středověké dny zaměřené na přiblížení každodenního života vrcholného středověku. Během léta se konalo několik koncertů, většinou country. Proběhlo i divadelní představení Divadla Leškleb. Během léta správa průběžně spolupracovala s dětskými tábory. Také v sezóně 2002 proběhly tradiční středověké dny, koncerty i divadelní představení. Kromě těchto aktivit jsme se však rozhodli obohatit kulturní nabídku a pořádat 26.8. - 31. 8. 2002 filmový festival se zaměřením na historický film. Důvody pro jeho uspořádání byly v zásadě dva. Za prvé posílit atraktivitu hradu v očích místních občanů a v široké veřejnosti povědomí o hradě jako kulturním centru a za druhé posílit povědomí o české historii a zároveň poukázat na konstruování obrazů a stereotypů v českém historickém vědomí a povědomí.Součástí festivalu byl i odborný seminář především mladých badatelů: historiků, filmových vědců a sociologů. Informace o tomto semináři jsou obsaženy v historické revue "Dějiny a současnost 2002/6.

Cílovou skupinou byli, jako při většině námi pořádaných akcí, především mladí lidé, zvláště studenti. Celý projekt měl příznivý ohlas a my doufáme, že se nám na něj podaří v letošním roce zdárně navázat. V regionu chybí akce tohoto typu, proto se domníváme, že její pořádání bude mít opět úspěch.




CASTRUM o.p.s.
Humpolec
IČ: 25167987 DIČ: CZ25167987
ČS a.s. Humpolec č.ú. 0620302309/0800

KONTAKTNÍ ADRESA:

CASTRUM o.p.s.
Oldřich Vacek
Hradská 818
396 01 Humpolec
Czechia (CZ)
tel: (+420) 602 278 154
(+420) 777 347 511
fax: (+420) 323 660 581

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.castrum.wz.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 20.08.2004 v 17:42 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule