Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Lidové tradice [ Lidové tradice ]

NOVOSÁD Pavel

FAŠANKOVÉ PRŮVODY - únor


Ve Valašské Senici slaví pravidelně konec masopustu neboli fašanku už od roku 1963. Historicky prvními třemi zaznamenanými maskami tam byli kůň, černokněžník a kohout. Od té doby se sestava masek poněkud rozšířila. Přibyli lidé v uniformách, klauni, princezny, katové a dokonce i pankáči. Chybět však nesmí nevěsta a ženich a také medvěd, kterého průvod vodí a ukazuje po stavení. Složení fašankového průvodu se různí vesnici od vesnice. Záleží jen na nápaditosti a dovednosti místních, kteří si masky vyrábějí a pravidelně se akce účastní.
Ve Valašské Senici vychází slavnostní průvod pětadvaceti masek kolem půl desáté a vrací se nejdříve kolem deváté večer. Začíná vždy na Kočičinách a Dolňansku a a končí na Pasekách. Je to víc než pět kilometrů, co musí lidé v maskách ujít. A když k tomu připočítáme, že v každém stavění zahrají a zatancují několik písniček, prohodí s majitelem nějaké to slovíčko nebo si zavdají po štamprličce slivovice, je to opravdu celodenní výlet.
Poté, co průvod projde celou dědinou, následuje fašanková veselice. Vše začíná slavnostním ceremoniálem pochovávání basy v sále, kde se shromaždí nejen místní, ale i lidé z okolních vesnic. Tím podle tradic oficiálně začíná období půstu. Skutečnost je však poněkud jiná. Během obchůzky obce dostanou masky množství různých produktů, ať už jde o vajíčka, slaninu, uzené, bramboráky, koblihy nebo slivovici. Z těch se většinou připravuje občerstvení pro hosty.

STAVĚNÍ A KÁCENÍ MÁJE - 1. května a 31. května



CYRILOMĚTODĚJSKÁ POUŤ - 5.- 6. července



HODY NA SV. KATEŘINU - 25. listopadu



TRADIČNÍ CHOZENÍ "MIKULÁŠŮ" - 5. prosince

KONTAKTNÍ ADRESA:

Valašská Senice 145
756 14 Francova Lhota
Česko (CZ)
tel: (+420) 571 447 590

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.valasskasenice.cz

Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 16.03.2010 v 09:32 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule