Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

02 Střední Čechy - západ [ Turistická oblast ]

KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ NOVORENESANČNÍ ZÁMEČEK HRABĚTE V. KOUNICE, VYSOKÁ U PŘÍBRAMĚ PŘÍBRAM, HORNICKÉ MUZEUM SVATÁ HORA NAD PŘÍBRAMÍ, POUTNÍ MÍSTO CHKO ČESKÝ KRAS ZÁMEK HOŘOVICE ZÁMEK DOBŘÍŠ HRAD KŘIVOKLÁT HRAD KARLŠTEJN ŽELEZNIČNÍ MUZEUM, LUŽNÁ U RAKOVNÍKA ZÁMEK LÁNY, SÍDLO ČESKÝCH PREZIDENTŮ NOVORENESANČNÍ ZÁMEČEK HRABĚTE V. KOUNICE, VYSOKÁ U PŘÍBRAMĚ KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ ZÁMEK DOBŘÍŠ CHKO ČESKÝ KRAS ŽELEZNIČNÍ MUZEUM, LUŽNÁ U RAKOVNÍKA SVATÁ HORA NAD PŘÍBRAMÍ, POUTNÍ MÍSTO ZÁMEK HOŘOVICE PŘÍBRAM, HORNICKÉ MUZEUM ZÁMEK LÁNY, SÍDLO ČESKÝCH PREZIDENTŮ HRAD KARLŠTEJN HRAD KŘIVOKLÁT TO 02 Střední Čechy - Západ
...ke královským hradům...
Oslněni krásou Prahy často zapomínáme, že jen kousek odtud nám otvírá svou náruč nádherná příroda - Křivoklátsko, Brdy, Český kras, rozmanitá krajina skal a lesů kolem řek Berounky a Vltavy. Co se týče českých panovníků, ti si právě tady vybudovali svá královská sídla - hrady Žebrák, Točník, Křivoklát a Karlštejn, z nichž především dva posledně jmenované patří ke klenotům české gotické architektury. Díky Berounce je tahle oblast také rájem vodní turistiky, která umožní objevovat její krásy trochu jinak, v zklidněném časovém tempu a v pohodě, třeba i s rybářským prutem v ruce. Zároveň tu však najdete několik velkých dynamických měst: Kladno a Slaný s vyhlášenými aquaparky; Příbram, rozkvetlé město se starobylou hornickou minulostí, kterému vévodí slavné poutní místo Svatá Hora; malebnou Dobříš s překrásným zámkem a neméně zajímavým parkem, anebo Beroun s lesoparkem, v němž se prohánějí tři slavná medvíďata z Večerníčku.

- Hrad Karlštejn - gotický hrad založil v roce 1348 český král Karel IV. jako pevnost k uložení svatých relikvií a korunovačních klenotů. V kapli sv. Kříže unikátní soubor gotických deskových obrazů mistra Theodorika ze 14. století.
- Hrad Křivoklát - původně lovecký hrad českých knížat a králů s nádhernou hradní kaplí, královským a rytířským sálem a expozicí gotického umění. Knihovna, vězení a mučírny s mučícími nástroji, vyhlídkové ochozy.
- Křivoklátsko - chráněná krajinná oblast a biosférická rezervace UNESCO s mohutným komplexem lesů, malebným údolím řeky Berounky a oblíbenými letovisky.
- Lány - zámek upravený jako letní sídlo prezidentů České republiky; veřejnosti přístupný rozsáhlý zámecký park a kaple. V obci muzeum historických vozů.
- Zámek Hořovice - barokně-klasicistní zámek se zajímavým parkem a četnými expozicemi - zámecké interiéry, galerie umělecké litiny, hračky malých aristokratů, tajemné bytosti brdských lesů.
- Hornické muzeum Příbram - historické budovy příbramských dolů s expozicemi, unikátní technická památka. Projížďka důlním vláčkem k nejhlubší jámě březohorského revíru, k dolu Prokop (1600 m), prohlídky podzemí.
- Svatá Hora - poutní místo nad hornickým městem Příbram, spojené s historickým centrem krytými schody s délkou 450 metrů.
- Železniční muzeum Lužná u Rakovníka - největší železniční muzeum v České republice. Parní lokomotivy, osobní i nákladní vagóny, modely a železniční dílny. Dějiště řady zajímavých akcí pro všechny milovníky starých vlaků.
- Český Kras - krasová oblast s řadou vápencových útvarů a vzácnými rostlinami a živočichy. Oblíbené výletní místo v okolí Prahy - Solvayovy lomy u Svatého Jana pod Skalou, lomy Malá a Velká Amerika, naučné stezky.
- Koněpruské jeskyně - součást Českého krasu, třípatrový jeskynní systém s krápníkovou výzdobou. Ve středním patře významné archeologické naleziště, v horním patře se ve středověku skrývala tajná penězokazecká dílna.
- Zámek Dobříš - rokokový zámek s bohatou štukovou výzdobou, francouzskou zahradou a anglickým parkem. Výstavy výtvarného umění, expozice historických motocyklů, připomínka prvního vysazení ondater ve střední Evropě.
- Vysoká u Příbrami - v novorenesančním zámečku památník hudebního skladatele Antonína Dvořáka a jeho švagra, hraběte Václava Kounice. Makety scén Dvořákových oper a kostýmy postav opery Rusalka, obora s Rusalčiným jezírkem.
- Nelahozeves - renesanční zámek, od roku 1623 v držení Lobkowiczů. Historické interiéry, sbírka uměleckých děl a obrazová galerie španělských portrétů (Rubens, Brueghel, Cranach, Canaletto, Velázquez).

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 28.04.2005 v 13:14 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule