Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Cabernet Sauvignon [ Víno ]

Pochází z Francie z okolí Bordeaux, kde společně s odrůdou Merlot a Cabernet franc vytváří světoznámá kvalitní bordeauxská vína. Má vysoký obsah antokyanových barviv a taninu. Již v bobulích se objevuje typické aroma připomínající černý rybíz, někdy i s travnatou příchutí.

Chuť je výrazná cabernetového charakteru s vyšším obsahem kyselin. U nás je málo rozšířené. Víno zraje pomalu a vyžaduje školení v sudech. Kromě černého rybízu můžeme též cítit cedrové dřevo i vůni fialek. Cabernet Sauvignon je s jinými odrůdami červeného vína nezaměnitelný. Rozšířil se po celém světě a v mnohých oblastech dává vynikající vína. Je to odrůda, která si vydobyla pro vynikající jakost a dlouhou uchovatelnost červených vín nejvyšší uznání. Teprve při zrání vína na sudech barrigue a po dlouhodobém uložení na lahvích se objevují nejvzácnější tóny zralosti a plnosti červeného vína.

Gastronomické využití:
Cabernet Sauvignon podáváme k tmavým masům a ke kořenité úpravě mas. Výrazná chuť zvěřiny, ale i husy a kachny nebo pernaté zvěře vyžaduje plná, vyzrálá červená vína. Dále k sýrům s modrou plísní. Plný Cabernet nebo technologií barrigue k tvrdým sýrům. Plný jemnější Cabernet také ke Stroganovu. Překvapte někdy své hosty netradičním aperitivem.

Nabídněte jim např. růžový Cabernet Sauvignon s kapkou cassisového /t.j. likéru z černého rybízu/.
V tomto případě by mělo být víno vychlazené na 8 - 10 °C.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz

Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 13:34 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule